De Congo Codes. Dirk-Jan Koch Prometheus – Bert Bakker Amsterdam, 2014 - Verdoolaege, Annelies (Afrika Focus, 2014)
Ik heb dit boek met zeer veel plezier en aandacht gelezen. De Congo Codes is een boek dat heel vlot leest en dat voor een blanke Afrikanist als ikzelf voortdurend momenten van herkenning oproept. Allemaal proberen we Congo, en bij uitbreiding het Afrikaanse conti- nent, te vatten en we staan ook wel open voor andere gebruiken en cultuuruitingen. Noch- tans maken velen van ons dezelfde fouten als Dirk-Jan Koch: we maken op een naïeve ma- nier foto’s in een Congolese stad, we ergeren ons aan corruptie zonder de sociaal-culturele context te kennen, en we veronderstellen dat etnische strubbelingen niet meer van deze tijd zijn. Steeds weer moeten we onthouden alles in een culturele context te zien en moeten we onszelf eraan herinneren begrip op te brengen voor een andere manier van redeneren. Een training in antropologie zou verplicht moeten zijn voor iedereen die naar Afrika gaat – diplomaat, academicus, bedrijfsleider of ontwikkelingswerker. Een terugkerend verhaal is ook dat Congo niet (of niet enkel) behoefte heeft aan geld; het verschil wordt gemaakt door structurele beslissingen en internationale afspraken, zoals het aanpakken van de wa- penhandel en de handel in con ictmineralen. Daarnaast is ook het werken met competente en bevlogen mensen noodzakelijk, zowel binnen de ngo-sector, diplomatieke diensten, de kunstensector, de journalistiek als de ambtenarij.